Przegląd 5 nasion, które warto włączyć do codziennej diety

Zaprojektowanie planu żywieniowego jest jedną z istotnych podstaw prawidłowego funkcjonowania organizmu. Według specjalistów od żywienia, spożywanie nasion zapewnia duże korzyści zdrowotne, zwłaszcza dla osób, które nie jedzą mięsa. Z tego powodu najważniejsza jest wiedza o tym, jakich składników odżywczych dostarczają i jak najlepiej łączyć je w różnych posiłkach.

Korzyści, jakie nasiona przynoszą organizmowi są różnorodne: podnoszą poziom dobrego cholesterolu i obniżają poziom złego cholesterolu, poprawiają tranzyt jelitowy i zapobiegają zaparciom. Są one również doskonałymi sprzymierzeńcami, jeśli chodzi o odchudzanie, ponieważ długo się trawią i wywołują wspaniałe uczucie sytości. Oto przegląd 5 nasion, które warto włączyć do codziennej diety:

Ziarna słonecznika

Dlaczego warto jeść słonecznik? Zawiera on dwa niezbędne składniki odżywcze: witaminę E i kwas foliowy. Mają też wysoką zawartość fitosteroli regulujących poziom cholesterolu. Wszystkie te właściwości pomagają wzmocnić układ sercowo-naczyniowy, wyregulować wskaźnik tkanki tłuszczowej, zapobiec niektórym rodzajom raka i poprawić funkcje poznawcze. Ale najważniejsze, że są pyszne, łatwe do zjedzenia i łatwe do połączenia: można je włączyć do sałatek lub jako przekąskę.

Len

Jego spożywanie reguluje takie choroby jak nadciśnienie, cholesterol oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia problemów z wątrobą. Jeśli jednak chcesz włączyć go do swoich posiłków, musisz go zmielić, w przeciwnym razie nasiona nie zostaną „aktywowane”, a ich właściwości zmniejszą swoje działanie. Wiele osób włącza nasiona lnu do chlebów razowych lub domowych ciasteczek.

Quinoa

Zawiera witaminy B i E oraz wyższy poziom białka niż pokarmy takie jak ryż, czy jęczmień. Jest również ważnym źródłem wapnia, magnezu i manganu. Posiada również witaminy B i E. Można ją jeść w sałatkach, gulaszach lub jako dodatek do płatków śniadaniowych.

Dynia

Pestki dyni mają doskonałe korzyści, które pomagają przeciwdziałać stanom, w których poziom estrogenów jest niski. Pozyskiwany z nich olej poprawia silne bóle głowy, a także poprawia nastrój. Można je jeść w ciastkach lub łączyć z innymi zbożami na śniadanie lub przekąski.

Chia

To „super nasiono” jest bogate w kwasy omega 3 i dostarcza organizmowi dużych ilości energii. Uniwersytet w Alabamie przeprowadził badania, w których ustalono, że są one idealne dla osób, które chcą poprawić swoje wyniki sportowe. Spożywane przed treningiem zwiększają rezerwy glikogenu mięśniowego, a tym samym warunkują większy sukces w wykonywanej aktywności fizycznej.