Pokarmy, które pomagają zwalczyć zgagę

Wrzody żołądka to owrzodzenia, które pojawiają się na wyściółce żołądka lub jelita cienkiego. Najczęstszym objawem jest zgaga.

Wrzody i zgaga

Wrzody żołądka lub wrzody trawienne występują, gdy w układzie pokarmowym jest nadmiar kwasów. Uszkadza to i podrażnia cały przewód oraz ułatwia namnażanie się patogenów.

Chociaż wiele osób przyjmuje leki zobojętniające lub sodę oczyszczoną, aby złagodzić zgagę, powinni być świadomi, że ten środek tylko tymczasowo poprawia problem. To nigdy nie wyleczy choroby. Wręcz przeciwnie, na dłuższą metę, jeśli nadużywamy środków zobojętniających, możemy za bardzo zmienić kwasy żołądkowe, co może być przyczyną wielu chorób.

Pokarmy, które zakwaszają organizm

Dieta jest podstawą naturalnego leczenia tej choroby. Powinniśmy unikać pokarmów, które najbardziej zakwaszają nasz organizm, wśród nich możemy wskazać m.in:

  • Produkty mleczne.
  • Cukry.
  • Smażone potrawy.
  • Żywność rafinowana i wypieki przemysłowe.
  • Należy również unikać tytoniu i alkoholu. Wskazane jest również nie przyjmowanie niektórych roślin i przypraw, które wzmagają wydzielanie soków żołądkowych. Mogą mieć inne właściwości, ale przyczyniają się do nadkwasoty:
  • Kawa.
  • Cynamon.
  • Goździki.
  • Pieprz.

Alkaliczne jedzenie, aby zapobiec wrzodom żołądka

Aby zapobiec wystąpieniu lub złagodzić objawy wrzodów żołądka, możesz włączyć te pokarmy do swojej diety:

  • Owoce
  • Woda z cytryną
  • Ananas ułatwia trawienie dzięki zawartym w nim enzymom proteolitycznym. Ze względu na zawartość glutaminy i bromeliny jest korzystny na wrzody. Mówi się jednak, że nie należy go łączyć z węglowodanami (chleb, makaron, ciastka, ryż itp.). Jest to idealny deser przed lub po zjedzeniu warzyw lub sałatki oraz mięsa lub ryby. I pomimo tego, że jest owocem cytrusowym i jest kwaśny, mówi się, że ma działanie neutralizujące kwas po dotarciu do żołądka. Czy znasz konwencjonalne sposoby leczenia wrzodów? Sprawdź!
  • Warzywa
  • Mówi się, że kapusta pomaga leczyć wrzody, ale wiele osób nie trawi jej dobrze, jeśli jest surowa. Lepiej zjeść ją gotowaną ze szczyptą kminku, surową, ale zamarynowaną w winegrecie lub jako kapustę kiszoną.
  • Inna żywność 0 ziemniak jest świetnym naturalnym środkiem zobojętniającym. Jego sok doskonale sprawdza się w przeciwdziałaniu zgadze. A tymczasem proso jest jedynym alkalizującym zbożem, więc lepiej go spożywać bardziej regularnie niż inne zboża, takie jak ryż, pszenica itp.