Dobra dieta na pamięć

Nawet bardzo młodzi ludzie miewają poważne problemy z pamięcią. Wskutek przemęczenia, odwiecznej pracy i nauki układ nerwowy przestaje dobrze działać, a to z kolei sprawia, że mózg zaczyna szwankować. Jak temu zaradzić? Otóż dla dobrego działania mózgu najważniejsza jest dobra dieta. Musi być ona właściwie zbilansowana, aby koncentracja znów wróciła i utrzymała się już na stałe na wysokim poziomie.

Dieta na poprawę pamięci

W diecie na pamięć muszą znaleźć się produkty będące źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. To właśnie one mają nieoceniony wpływ na pracę mózgu. A gdzie można szukać tych kwasów? W dużych ilościach występują one praktycznie wyłącznie w tłustych rybach morskich, choć pewne ich dawki znajdują się też z orzechach, olejach roślinnych oraz suszonych owocach. Kwasy omega-3 są niczym tarcza dla mózgu. Skutecznie go ochraniają i chronią go przed przedwczesnym starzeniem się. Oprócz tego sprawiają, że organizm lepiej pracuje i jest spokojniejszy. A jak wiadomo stres i lęk również sprzyja rozwojowi choroby Alzheimera – więcej o lęku i chorobie Alzheimera na skleroza.pl. Dieta na pamięć musi więc składać się z orzechów włoskich, oleju z orzechów włoskich i np. makreli bądź łososia.

W jaki sposób jeszcze można zadbać o pamięć?

A co jeszcze można dla siebie zrobić, aby poprawić swoją pamięć? Jeżeli kwasy omega-3 nie przynoszą większych efektów, warto też wprowadzić do organizmu większą ilość magnezu. Ten składnik mineralny w dużej mierze odpowiada właśnie za pracę układu nerwowego i tym samym również mózgu. A magnez można znaleźć akurat w wielu fantastycznych i bardzo smacznych produktach spożywczych. Do jego źródeł zaliczamy bowiem m.in.: gorzką czekoladę, naturalne ciemne kakao, kaszę gryczaną, orzechy, nasiona, płatki owsiane oraz otręby pszenne.