Jak Twoja dieta może wzmocnić Twoje bóle spowodowane stanami zapalnymi

Czy cierpisz na permanentne bóle? Jeśli tak, to nie jesteś sam. Często „tajemnicze” bóle są w faktycznie spowodowane miejscowym stanem zapalnym w organizmie, które może wystąpić w wyniku przykładowo urazu lub nadwyrężenia. Chociaż osiągalne są leki przeciwzapalne, które pomagają ujarzmić ból, mają one swój własny potencjał działań niepożądanych. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że na stany zapalne może mieć kolosalny wpływ dieta i sposób odżywiania. Unikając pewnych pokarmów, możesz przede wszystkim powstrzymać wystąpieniu stanu zapalnego. A jedząc należyte pokarmy, możesz nie tylko pozbyć się toksyn, ale także zmniejszyć stan zapalny.

Najlepsze potrawy, których należy unikać

Istnieje dużo potraw i napojów, których należy aktywnie unikać, jeśli cierpisz na ból spowodowany stanem zapalnym. Napoje zawierające kofeinę zajmują pierwsze miejsce na liście ze względu na wpływ, jaki mogą mieć na organizm; w szczególności kofeina może zmienić równowagę pH organizmu, powodując wzrost kwasowości. Zwiększa to stan zapalny, zmieniając naturalne procesy chemiczne organizmu.

Należy również unikać cukru i sztucznych słodzików. Na przykład cukier powoduje gwałtowny wzrost poziomu insuliny w organizmie, a tym samym jeszcze bardziej zwiększa wrażliwość na ból. Aspartam (na produktach spożywczych oznaczany jest kodem E951) ma podobny wpływ na organizm. Oznacza to, że należy unikać wszelkich potraw i napojów z dodatkiem cukru i sztucznych słodzików (w tym dietetycznych napojów gazowanych). Nawet niektóre pozornie zdrowe soki owocowe zawierają dodatek cukru, dlatego ważne jest, aby ich unikać.

Warzywa psiankowate (najbardziej popularne to pomidor, papryka i ziemniak) to kolejny rodzaj pożywienia, którego warto unikać, jeśli cierpisz na ból spowodowany stanem zapalnym. Niestety, te warzywa są znane ze zwiększania reakcji zapalnej w organizmie człowieka. Niektóre przykłady to bakłażan, pomidory i ziemniaki.

Niektóre  inne potrawy i napoje,  których należy unikać, obejmują:
– białe pieczywo
– śmietankę do kawy
– alkohol

Wskazówki dotyczące zmniejszania bólu poprzez odżywianie

Teraz, kiedy już wiesz, jakich rodzajów żywności powinieneś unikać, jeśli cierpisz na ból spowodowany stanem zapalnym, jakie zmiany możesz wprowadzić w swojej diecie, aby promować zdrowszy i bezbolesny styl życia? Na początek wybór bardziej naturalnej diety składającej się z warzyw, świeżych owoców i niektórych warzyw (nie psiankowatych) to świetny sposób na zmniejszenie stanu zapalnego i bólu. Być może jedną z najlepszych rzeczy, które możesz zrobić dla siebie, jest po prostu picie większej ilości wody. Jeśli jesteś typem osoby, która pije dużo soków, napojów gazowanych i innych wątpliwych napojów, możesz być zdziwiony, o ile lepiej czujesz się po przejściu na wodę. Dzieje się tak, ponieważ woda może pomóc wypłukać toksyny z organizmu, co z kolei może zmniejszyć ból spowodowany stanem zapalnym.

Jeśli jeszcze tego nie robisz, teraz jest również dobry moment, aby zacząć pracować nad  poprawą zdrowia jelit. Rozważ na przykład codzienne przyjmowanie probiotyku, który pomoże zrównoważyć bakterie w jelitach. Istnieją również pokarmy, które możesz jeść, które zawierają naturalne probiotyki, takie jak jogurt. Tylko pamiętaj, aby unikać jogurtów, które zawierają dużo cukru i dodatków smakowych. Zwykły grecki jogurt jest tutaj zazwyczaj najbezpieczniejszą opcją. Zawsze możesz dodać trochę muesli lub nawet świeżych jagód, aby uzyskać lepszy smak.

Radzenie sobie z bólem spowodowanym stanem zapalnym jest czymś, z czym nikt nie powinien mieć do czynienia. Niestety, jest to problem, który nęka dużą część populacji. Jednak dzięki zrozumieniu, jakie pokarmy pogarszają stan zapalny i jak można je zmniejszyć poprzez zdrowszą i bardziej naturalną dietę, można znaleźć sposoby na zmniejszenie bólu bez konieczności stosowania leków.