Czy żywność funkcjonalna jest warta zakupu?

Jak można wzmocnić organizm, aby na przyszłość uniknąć osłabienia, które wystawi nas na ryzyko infekcji wirusowej? Wielu ekspertów powtarza przede wszystkim odpowiedni ruch fizyczny na miarę swoich możliwości oraz właściwe odżywianie.


Na czym polega właściwe odżywianie ciała ludzkiego?


Chcąc zdrowo się żywić i zjadać pełnowartościowe posiłki warto zapoznać się z podstawowymi zasadami zdrowego odżywiania. Przede wszystkim stosowana dieta powinna dostarczać organizmowi wszelkich niezbędnych witamin i minerałów. Ilość tych substancji uzależniona jest od naszego wieku, kondycji fizycznej czy stylu życia i wykonywanego zawodu. Odpowiedni sposób żywienia zapewni utrzymanie dobrej formy oraz ochronę przed chorobami. Do podstawowych zasad zdrowej diety zalicza się głównie regularność (trzy główne posiłki oraz dwa mniejsze). Warto jeść mniej, ale częściej. W naszym jadłospisie powinna panować różnorodność produktów spożywczych jak najmniej przetworzonych. Kolejną regułą zdrowego odżywiania jest rozsądna ilość tłuszczu dobrej jakości (np. olej lniany tłoczony na zimno). W trakcie diety należy często sięgać po warzywa i owoce, które zawierają błonnik i witaminy. Ostatnim zaleceniem powinno być pamiętanie o odpowiedniej ilości wypijanej wody.


Czym jest żywność funkcjonalna?


Starając się o zdrowe odżywianie organizmu warto zainteresować się żywnością funkcjonalną, która w sposób korzystny wpływa na ludzkie ciało (obniża poziom złego cholesterolu, podnosi odporność czy wspomaga trawienie). Żywność funkcjonalna pojawiła się, gdy częściej zaczęto mówić, że żywność może być lekiem. Tego rodzaju pożywienie zawiera składniki odżywcze. Jednak dopiero gdy jest jedzona regularnie przynosi to pozytywne efekty dla zdrowia. Zaliczenie produktu do żywności funkcjonalnej następuje po długotrwałych badaniach klinicznych. Do żywności tej zalicza się np. sok z żurawiny (wypijany codziennie chroni kobiety przed chorobami dróg moczowych). Są to także produkty wzbogacone dodatkiem kwasów omega-3 lub zawierające żywe bakterie probiotyczne.