Był czas, kiedy większość ludzi pracowała fizycznie. Dziś coraz więcej z nas siedzi przy biurkach. Siedzący tryb życia jest potęgowany przez oszczędzające pracę urządzenia elektroniczne i pojazdy w naszym życiu osobistym. Jeśli dodać do tego szeroki wachlarz opcji żywieniowych, które często można znaleźć w biurach i wokół nich, a które nie są zgodne z najnowszymi wynikami badań żywieniowych, to jest to przepis na zły stan zdrowia.
Jak odżywiać się w pracy?
Jednak złe odżywianie wpływa nie tylko na nasze zdrowie, ale może również wpływać na naszą wydajność w pracy, negatywnie wpływając na koncentrację i poziom energii, a także powodować rozdrażnienie, frustrację i niecierpliwość. Jedno z badań wykazało, że pracownicy, którzy uczestniczyli w programie odnowy biologicznej obejmującym programy żywieniowe, osiągali wyższą produktywność – „w przybliżeniu równą dodatkowemu produktywnemu dniu pracy w miesiącu dla przeciętnego pracownika”.
Wszyscy wiemy, że powinniśmy spożywać zbilansowaną dietę i regularnie ćwiczyć, ale łatwiej to powiedzieć niż zrobić, gdy masz dziewięć godzin dni, brak czasu na przerwę obiadową, dwugodzinne dojazdy do pracy i życie domowe mieszczące się w 16 godziny czuwania. Co jesz wpływa na produktywność: To nie świadomość, której potrzebujemy, to plan działania, który ułatwia osiągnięcie zdrowego odżywiania.
Ten artykuł zawiera wiele praktycznych porad, jak poprawić swoją dietę w pracy, w tym drobne, ale znaczące zmiany w nawykach oraz wprowadzenie do .uważnego jedzenia.
Wskazówki dotyczące zdrowego odżywiania się w pracy
1. Zdobądź wiedzę
Pierwszą i najważniejszą rzeczą do zrobienia jest poznanie wartości odżywczej i wpływu żywności i napojów – a czytanie tego jest częścią tego. Większość z nas wie, co jest zdrowe, a co nie, ale odżywianie jest bardziej złożone niż dobre i złe. Istnieje również wiele mitów na temat różnych potraw, na przykład batoniki sushi i musli zawierają więcej cukru, niż wielu przypuszcza.
Kształcąc się, będziesz w stanie wprowadzać proste i łatwe zmiany w swojej diecie, aby uzyskać zdrowsze wyniki i lepszą wydajność pracy. Na przykład jajka na tostach są lepszym śniadaniem niż dżem na tostach dzięki zamianie cukru na białko, cynk, żelazo, witaminę D i chemiczną cholinę wzmacniającą mózg. Mitem jest również to, że jajka przyczyniają się do podwyższenia poziomu cholesterolu.
2. Budowanie rutyny
Jednym z powodów, dla których popadamy w złe nawyki, jest to, że nie planujemy i nie budujemy zdrowej rutyny lub po prostu pozwalamy naszemu planowi być „tym, co jest najłatwiejsze” (a to zwykle oznacza niezdrowe). Budując rutynę, jesteś przygotowany na posiłki i wybory z zdrowszymi opcjami, niezależnie od tego, czy jest to domowy posiłek, czy odmowa ciasta. I, co ważne, podejmujesz decyzje żywieniowe, zanim zgłodniejesz.
Kluczem do tego jest prostota: zrób proste danie, które możesz zabrać do pracy. Może to również obejmować rutynowe kupowanie zdrowych przekąsek (marchewki, orzechów i nasion) w drodze do pracy, aby nie kupować chipsów / chipsów ziemniaczanych, słodyczy lub cukierków z automatu.
Mobilni na całym świecie, którzy często podróżują – a zwłaszcza latają – powinni przeczytać: Zdrowe odżywianie podczas podróży służbowych.
3. Nie pomijaj posiłków
Kiedy jesz i jak często jesz, są równie ważne, jak dobre odżywianie i dostarczanie właściwych składników odżywczych w diecie. Ważne jest, aby nie pomijać posiłków ani nie zostawiać ich zbyt długo między zjedzeniem zdrowych przekąsek, ponieważ poziom glukozy spadnie, co utrudni koncentrację i zwiększy prawdopodobieństwo przejadania się lub zjedzenia niewłaściwych rzeczy podczas następnego posiłku.
Koncentracja cierpi, gdy spada poziom cukru i energii we krwi
Co ważne, nie pomijaj śniadania. Takie postępowanie zwiększa podatność na przyrost masy ciała i zwiększa ryzyko miażdżycy, chorób serca, wysokiego ciśnienia krwi, cukrzycy, otyłości i wysokiego poziomu cholesterolu. Zjedzenie pierwszego posiłku w ciągu dnia może zachęcić organizm do spalania większej ilości kalorii w ciągu dnia i pomóc w powstrzymaniu wzrostu poziomu kortyzolu (głównego „hormonu stresu”), który jest wysoki we wczesnych godzinach porannych. Wysoki poziom kortyzolu może wywołać niepokój lub roztrzęsienie.
Najlepiej znaleźć czas i przygotować posiłek w domu, bo szukanie jedzenia na przerwie w pośpiechu kończy się niezdrową przekąską.